Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ




Εγώ εισέβαλα στην Ελλάδα


Συγγραφέας: Σεβ. Βισκόντι Πράσκα





Το βιβλίο «Εγώ εισέβαλα στην Ελλάδα», το οποίο κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις «Γκοβόστη», είναι μετάφραση του Αντιστρατήγου ε.α. Ν. Κολόμβα, του αντίστοιχου "Io ho aggredito la Grecia" του Ιταλού Στρατηγού Σεβαστιανού Βισκόντι Πράσκα, Ανωτέρου Διοικητού των Δυνάμεων Αλβανίας κατά την περίοδο 5 Ιουνίου έως 8 Νοεμβρίου 1940.
Ο συγγραφέας, σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ο ίδιος καταρτίσει και είχε εγκριθεί από τους προϊσταμένους του, άρχισε τις εχθροπραξίες κατά της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940.
Το αξιόλογο αυτό βιβλίο έχει μεταφρασθεί χωρίς περικοπές για πρώτη φορά στη γλώσσα μας και μάλιστα κατά τρόπο εξαιρετικά επιτυχή από τον Αντιστράτηγο κ. Κολόμβα, εμπλουτίζοντας με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, γύρω από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41 και όχι μόνο.
Το σημαντικό στοιχείο έγκειται στο ότι το βιβλίο δεν καλύπτει μόνο το μέρος των επιχειρήσεων της πρώτης περιόδου του πολέμου ήτοι της ιταλικής εισβολής από 28 Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου 1940, παραθέτοντας αυτούσιες τις εκθέσεις των επιχειρήσεων από τους υπευθύνους Διοικητάς των τομέων του Μετώπου (Ηπείρου, Πίνδου, Δυτ. Μακεδονίας). Αλλά αποκαλύπτει πλήρως τα παρασκήνια του Πολέμου, σκιαγραφεί παραστατικά τα πρόσωπα που αποτελούσαν την Ανωτάτη Στρατιωτική Ηγεσία και τις μεταξύ τους αντιπαλότητες, απεικονίζει χαρακτηριστικά την κατάσταση που επικρατούσε στα Γενικά Επιτελεία υπό το φασιστικό καθεστώς και με εκτενείς παρενθέσεις στο κείμενό του αναφέρεται, σε γενικές γραμμές, στον Ιταλογαλλικό Πόλεμο του 1940, στη γεωπολιτική κατάσταση της Αλβανίας, στις εδαφικές βλέψεις των ομόρων μας -Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία- απέναντι στη Χώρα μας και σε αρκετά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
Τελικά, ο Β.Π., επιδιώκοντας να αποσείσει τις προσωπικές του ευθύνες και διακατεχόμενος από εκδικητική διάθεση για την πρόωρη αντικατάστασή του, αποδίδει την αποτυχία των σχεδίων του, στη μη τήρηση από την Ανωτάτη Ηγεσία των αποφασισθέντων στην περίφημη σύσκεψη της
15-10-1940 στο Παλάτσο Βενέτσια στη Ρώμη υπό την προεδρία του Μουσολίνι και ειδικότερα:
α) Στη μη κατάληψη της Κερκύρας πριν ή ταυτόχρονα με την έναρξη των εχθροπραξιών.
β) Στην ανεπαρκή ροή ενισχύσεων από την Ιταλία στην Αλβανία.
γ) Στην ελλειπή αεροπορική υποστήριξη.
Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι η Ανωτάτη Στρατιωτιή Ηγεσία στην ουσία δεν ήθελε τον πόλεμο αυτόν, αλλά δεν τολμούσε να εναντιωθεί στα σχέδια του Μουσολίνι. Ενισχύει μάλιστα αυτήν την γνώμη του με το γεγονός ότι στις 15-10-1940 εξεδόθη εγκύκλιος μειώσεως της αριθμητικής δυνάμεως του Στρατού, ενώ επίκειτο η έναρξη του Πολέμου.
Καίτοι οι ανωτέρω αιτιάσεις του Β.Π. δεν στερούνται βάσεως, εν τούτοις και με βάση την σημαντική αριθμητική υπεροχή (2,5:1) και την σαφή υπεροπλία των Ιταλών, η ανατροπή των σχεδίων του οφείλεται, κυρίως, στην αλαζονεία που τον διέκρινε και στην πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα πρόβαλλαν ασθενή ή και καμία αντίσταση - άποψη που είχε διαδοθεί μέχρι και στον τελευταίο Ιταλό στρατιώτη.
Απόρροια αυτών των καταστάσεων ήταν, η μη επαρκής, για επαγγελματίες στρατιωτικούς, εξέταση των συνθηκών που θα αντιμετώπιζαν από πλευράς Ελλήνων, καιρού και εδάφους, με αποτέλεσμα -συμπαρομαρτούσης και της διστακτικότητας κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, που επέδειξαν στα ανώτερα κλιμάκια οι Ιταλοί- να αιφνιδιασθούν πλήρως και να οδηγηθούν στην αποτυχία.
Ο Β.Π., για να τεκμηριώσει τις θέσεις του, έχει επισυνάψει και πληθώρα άκρως ενδιαφερόντων και ως επί το πλείστον ανεκδότων εγγράφων υπό μορφήν παραρτημάτων, μεταξύ των οποίων, το πρακτικό της περίφημης συσκέψεως της 15-10-1940 στο Παλάτσο Βενέτσια στη Ρώμη, τη σύνοψη των επιχειρήσεων της πρώτης περιόδου του Πολέμου από ελληνικής πλευράς, τους αναλυτικούς πίνακες των Ιταλικών Δυνάμεων που επιχειρούσαν στους επί μέρους τομείς του μετώπου (Ήπειρος, Πίνδος, Δυτ. Μακεδονία) κ.ά.
Κατά τη μετάφραση του βιβλίου, ο Στρατηγός Κολόμβας έχει προβεί σε λεπτομερή και αξιοσημείωτα σχόλια, με βάση τα οποία καθώς και με τους επισυναπτομένους έγχρωμους χάρτες, ακόμη και ο απλός αναγνώστης, σχηματίζει μια -κατά το δυνατόν- ολοκληρωμένη εικόνα για την ελληνική πλευρά, τόσο για τα προηγηθέντα του πολέμου, όσο και για την κρίσιμη και πλέον χαρακτηριστική περίοδο των πρώτων ημερών της ιταλικής εισβολής.
Καταλήγει δε τελικά στην παράθεση, υπό μορφή επιλόγου, των κυριωτέρων γεγονότων των 216 ημερών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 40-41, ο οποίος αποτελεί μία από τις πλέον ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.








Η ιταλο-γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος


Συγγραφέας: Richter, Heinz







Tο έργο του Heinz Richter H ITAΛO-ΓEPMANIKH EΠIΘEΣH ENANTION THΣ EΛΛAΔOΣ έρχεται να καλύψει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (Oκτώβριος 1940 - Aπρίλιος 1941) και τη γερμανική εκστρατεία στην Eλλάδα (Aπρίλιος-Mάιος 1941). H ανασύνθεση των γεγονότων, από τον Aύγουστο του 1939 ως τον Iούνιο του 1941, βασίζεται σε αμερικανικές, βρετανικές, γερμανικές, ελληνικές και ιταλικές πηγές. Aναλύεται η πολιτική των χωρών που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση της Eλλάδος με τις Δυνάμεις του Άξονα, ενώ για πρώτη φορά εξετάζεται ενδελεχώς η επίδραση της επιχείρησης «Mαρίτα» (γερμανική εκστρατεία στην Eλλάδα) στην επιχείρηση «Mπαρμπαρόσα» (γερμανική εκστρατεία στη Σοβιετική Ένωση). Tο εξαιρετικά ευανάγνωστο έργο του Pίχτερ περιγράφει με πληρότητα και αντικειμενικότητα τη δραματική αυτή περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, αποτελώντας μια πολύτιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της ιστορίας του B Παγκοσμίου Πολέμου.





Η στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941
Το Βαλκανικό Ζήτημα



Συγγραφέας: Van Creveld, Martin



Ήταν η εισβολή του Μουσολίνι στην Ελλάδα αντίθετη με τις επιθυμίες του Χίτλερ; Ήταν τα σχέδια του Φύρερ για την Ελλάδα αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα; Με ποιον τρόπο επηρέασαν οι επιχειρήσεις των Γερμανών στα Βαλκάνια την επίθεσή τους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης; Αυτά είναι λιγοστά από τα ερωτήματα στα οποία ο δρ. van Creveld δίνει νέες, ανατρεπτικού χαρακτήρα απαντήσεις. Ο συγγραφέας θέτει προς εξέταση μια εντελώς νέα ερμηνευτική προσέγγιση της συνολικής στρατηγικής της Γερμανίας κατά τα έτη 1940-1941, θεωρώντας κλειδί της υπόθεσης τη στάση που υιοθέτησε ο Χίτλερ απέναντι στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Απορρίπτει τις «καθιερωμένες αντιλήψεις» και υποστηρίζει τα ακόλουθα: στην πραγματικότητα, ο Χίτλερ ενδιαφερόταν ζωηρά για τη Μεσόγειο και τις δυνατότητες που αυτή πρόσφερε για τη διεξαγωγή ενός «περιφερειακού» πολέμου κατά της Μεγάλης Βρετανίας· η επίθεση του Μουσολίνι εναντίον της Ελλάδας έγινε με τη συγκατάθεση του Χίτλερ ή, τουλάχιστον, με τη σιωπηρή ανοχή του
- μετά τις 30 Νοεμβρίου 1940 ο Χίτλερ υπέβαλε κατ’ επανάληψιν ειρηνευτικές προτάσεις προς την Ελλάδα, που απορρίφθηκαν από την Αθήνα εξαιτίας των βρετανικών πιέσεων
- οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Γιουγκοσλάβοι παρενέβαλαν σοβαρά εμπόδια στο σχέδιο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα· ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Γερμανών ήταν ασαφής ως προς τους στόχους του μέχρι την τελευταία στιγμή· το πραξικόπημα της 27ης Μαρτίου 1941 στη Γιουγκοσλαβία και η επακόλουθη γερμανική εισβολή δεν επέφεραν καμία καθυστέρηση στη γερμανική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ.
Καρπός μιας διεξοδικότερης διερεύνησης του θέματος, η εν λόγω ερμηνευτική προσέγγιση συνιστά μια επανεκτίμηση της συνολικής στρατηγικής του Χίτλερ κατά την κρίσιμη περίοδο από τον Ιούνιο του 1940 έως τον Ιούνιο του 1941 - ιδίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ιταλία, τις αντιλήψεις του για την «περιφερειακή» στρατηγική και τους λόγους που τον οδήγησαν στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Επιπλέον, ο δρ. van Creveld αναλύει υπό διαφορετική οπτική γωνία γεγονότα που έως τώρα εξετάζονταν χωριστά, όπως η άκαρπη προσπάθεια των Γερμανών να βοηθήσουν τους Ιταλούς συμμάχους τους στην Αλβανία - αυτή εμφανίζεται ως τμήμα της απόπειρας των Γερμανών να κερδίσουν χρόνο ενόψει της εισβολής τους στη Ρωσία. Το παρόν συγγραφικό έργο, που είναι βασισμένο σε πολυάριθμες αδημοσίευτες αρχειακές πηγές, ορισμένες από τις οποίες δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς κατά το παρελθόν, προσφέρει μια διαφορετική, ανατρεπτική θεώρηση της στρατηγικής των Γερμανών στη σημαντικότερη ίσως περίοδο του πολέμου.




Το Ημερολόγιο Μιας Καταστροφής
Η βρετανική βοήθεια στην Ελλάδα, 1940-1941

Συγγραφέας: Higham, Robin



Η ιστορία της βρετανικής προσπάθειας κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να βοηθήσει την Eλλάδα, από τα τέλη Oκτωβρίου 1940 και μετά, αποτελεί πραγματικά ένα μάθημα για την εποχή μας, όσον αφορά στον εναρμονισμό των μέσων που χρησιμοποιούνται ως προς τους σκοπούς που επιδιώκονται. Σε αυτή τη συναρπαστική εξιστόρηση, στην οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνον τα προσφάτως δημοσιευθέντα αρχεία στη Bρετανία και στις Hνωμένες Πολιτείες, αλλά και απομνημονεύματα και μαρτυρίες, ο συγγραφέας δείχνει πώς μια γενναία χειρονομία για να παρασχεθεί βοήθεια σε ένα σύμμαχο, του οποίου την ακεραιότητα είχαν εγγυηθεί το 1939 η Bρετανία και η Γαλλία, κατέληξε σε βοήθεια μόνον από τη Bρετανία, σε μια εποχή όπου αυτό το καταπονημένο από τον πόλεμο νησί δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα του αντιμετώπιζε εισβολή, ο Πρωθυπουργός Oυίνστον Tσώρτσιλ επέμενε να σταλούν περισσότερα από μία συμβολική μοίρα της Bασιλικής Πολεμικής Aεροπορίας, προκειμένου να βοηθήσει τους Έλληνες εναντίον των Iταλών. Πίεσε να εγκατασταθεί φρουρά στην Kρήτη, μετά όμως παραμέλησε να την οχυρώσει και ποτέ δεν την ενσωμάτωσε στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής. Προσπάθησε με φορτικότητα να πείσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Iωάννη Mεταξά να δεχθεί στρατιωτικές ενισχύσεις, τις οποίες ο Στρατηγός Sir Archibald Wavell δεν είχε στη διάθεσή του, αλλά και ο Mεταξάς, από το φόβο μήπως προκαλέσει τους Γερμανούς, δεν τις ήθελε.
Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς την Ελληνική Τραγωδία άρχισε στην πραγματικότητα μόνο μετά το θάνατο του Mεταξά και διαμορφώθηκε από τον Άντονυ Ήντεν και τον Στρατάρχη Sir John Dill. Για να εξηγήσει πώς έγινε αυτό, ο Higham μελετά όχι μόνο τα διπλωματικά αλλά και τα στρατιωτικά αρχεία, αξιολογεί τις στρατιωτικές δυνατότητες και αποκαλύπτει όλα όσα θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί οι Bρετανοί δεδομένου ότι όλα τα απαραίτητα στοιχεία βρίσκονταν μπροστά τους. Καταλήγει ότι οι Bρετανοί δεν ηττήθηκαν στην Eλλάδα, αλλά συμπτύχθηκαν, συμμορφωμένοι με πληροφορίες που τους παρείχε το ULTRA. Είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας, γραμμένο από έναν ιστορικό ειδικευμένο στη Στρατιωτική Ιστορία. Tο Hμερολόγιο μιας Kαταστροφής αξιολογεί όλους τους παράγοντες με σκοπό να προσδιορίσει την καταστροφική πορεία της βρετανικής προσπάθειας να δοθεί βοήθεια στην Eλλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου