Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Έντγκαρ Άλαν Πόε


Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 19 Ιανουαρίου 1809, από γονείς θεατρίνους. Ήταν Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. 






 Ένα άσχημο περιστατικό που συνδέθηκε με την παιδική του ηλικία ήταν ότι ο πατέρας του, Ντέιβιντ Πόε, εγκατέλειψε την οικογένεια του τον Ιούλιο του 1811 ενώ πέθανε πέντε μήνες αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου. Η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Άρνολντ Χόπκινς, υπέφερε από φυματίωση και πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 1811, ενώ ο Πόε ήταν μόλις δύο ετώνΈτσι ο Έντγκαρ βρέθηκε στο Ρίτσμοντ, στο σπίτι του εμπόρου Τζων Άλαν, που όμως δεν τον υιοθέτησε ποτέ. Οι σχέσεις του με τον πατριό του δεν ήταν ποτέ καλές, μιας και ο Άλαν από την αρχή ήταν πολύ βίαιος απέναντι στον νεαρό Πόε, αλλά επιδεινώθηκαν όταν ο Άλαν ανάγκασε τον Έντγκαρ να διακόψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επειδή δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τα έξοδά του. 






Τελικά ο Πόε εγκατέλειψε το σπίτι των Άλλαν και μπήκε στη Στρατιωτική Ακαδημία του «West Point»στην αίτηση κατάταξής του δήλωσε το όνομα Έντγκαρ Α. Πέρι, αναφέροντας  ως ηλικία τα 22 χρόνια ενώ ήταν 18 ετών,  όμως αποπέμφθηκε τον επόμενο χρόνο προκαλώντας επίτηδες σκάνδαλο για να εκδικηθεί τον πατριό του. 







Άλλο ένα άσχημο γεγονός που έζησε ο Έντγκαρ Πόε ήταν ότι στις 7 Νοεμβρίου επρόκειτο να φυλακιστεί για χρέη του αδελφού του. Γράφει πάλι στον πατριό του Άλαν, να του δανείσει μερικά δολάρια. Του γράφει και η ίδια η Μαρία Κλεμ, εξηγώντας του για ποιο λόγο ο Έντουαρτ χρειαζόταν τα λεφτά.  Ο κύριος Άλαν γράφει τότε σε κάποιον γνωστό του στη Βαλτιμόρη λέγοντάς του να πληρώσει το χρέος του Πόε, για ν’ αποφυλακιστεί. Αλλά ο  Άλαν ξέχασε το γράμμα στο συρτάρι του και όταν το κατάλαβε, είχε περάσει αρκετός καιρός. Όπως και να 'ναι όμως, το χρέος πληρώθηκε και ο Έντγκαρ ήταν ελεύθερος. Όσο και να εργάζεται η  Μαρία Κλεμ, δεν φτάνουν τα λεφτά για να ζήσουν. Τότε ο Έντγκαρ Πόε, μη μπορώντας να βρει άλλη δουλειά, αποφασίζει να γράψει ιστορίες. 





Κλεισμένος τώρα στη σοφίτα του σπιτιού, στην ίδια σοφίτα όπου πέθανε ο αδελφός του, αρχίζει να γράφει  τα πρώτα του διηγήματά του. Σ’ αυτή τη μικρή σοφίτα γράφτηκαν τ’ αριστουργήματα : "Βερενίκη", "Μορέλα", "Λιτζέγια",  "Ο μαύρος γάτος" και πολλά άλλα. Σπάνια έβγαινε έξω από το σπίτι ,σε σημείο που πολλοί γείτονες  νόμιζαν πως ο Έντγκαρ Πόε είχε φύγει μετά το θάνατο του αδελφού του. Ο Έντγκαρ είχε "φύγει", ζούσε  στον το δικό του  κόσμο. Στον κόσμο της αγωνίας, του τρόμου,  του θανάτου που είχε δημιουργήσει  μέσα του από μικρό παιδί.






 Αργότερα, μετακόμισε στο σπίτι της θείας του Μαρία Ελίζα Κλεμ και της ξαδέρφης του, Βιρτζίνια Ελίζα Κλεμ, την οποία και παντρεύτηκε, όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ετών. 








Το 1842 όμως, η γυναίκα του Βιρτζίνια Ελίζα Κλεμ , παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα φυματίωσης και ο Πόε, αδυνατώντας να το αντιμετωπίσει, ξεκίνησε το ποτό, μια αδυναμία που κράτησε όλη του τη ζωή και τον οδήγησε στον θάνατο.






 Δούλεψε έπειτα για ένα μεγάλο διάστημα σε διάφορες εφημερίδες του Ρίτσμοντ, της Φιλαδέλφειας και της Νέας Υόρκης, για λόγους βιοποριστικούς, αλλά κατακτώντας παράλληλα τη φήμη του έγκυρου κριτικού. 







Ωστόσο, μολονότι βρισκόταν σε μία συνεχή κατάσταση μέθης, ο λογοτέχνης Πόε αποκτούσε όλο και περισσότερη αναγνώριση, με αποκορύφωμα το σκοτεινό ποίημα "Το Κοράκι και άλλα ποιήματα", που κυκλοφόρησε το 1845, τον καθιέρωσε εν μια νυκτί ως συγγραφέα, χωρίς όμως να του ανακουφίσει τη φτώχεια στην οποία είχε ζήσει όλη του την ζωή. 







Τον Ιανουάριο του 1847, η σύζυγός του Βιρτζίνια πέθανε και τον επόμενο χρόνο ο Πόε αρραβωνιάστηκε την ποιήτρια Σάρα Έλεν Ουίτμαν. Ο προγραμματισμένος τους γάμος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, πιθανότατα εξαιτίας των προβλημάτων του Πόε με το ποτό. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η μητέρα της Ουίτμαν είχε σημαντική συμβολή στη διάλυση της σχέσης τους. Με βάση την αλληλογραφία του Πόε εκείνης της περιόδου, γνωρίζουμε ότι επιχείρησε να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση λάβδανου. 








Ο μυστηριώδης θάνατος του Πόε :

Σύμφωνα με επιστολή του προς τη Μαρία Κλεμ στις 18 Σεπτεμβρίου 1849, ο Πόε θα πραγματοποιούσε ένα ταξίδι στη Φιλαδέλφεια, προκειμένου να συναντήσει την ποιήτρια Λέον Λάουντ, με αφορμή την επιμέλεια της έκδοσης ενός τόμου με έργα της. Ανακαλύφθηκε σε παραληρηματική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης από έναν περαστικό, ο οποίος μετά από σχετική υπόδειξη του Πόε, έστειλε επιστολή στον δρα. J. E. Snodgrass, ενημερώνοντάς τον σχετικά. Ο Snodgrass έλαβε την επιστολή στις 3 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα φρόντισε, μαζί με τον θείο του Πόε, Χένρυ Χέρινγκ, για τη μεταφορά του Πόε στο νοσοκομείο, όπου τελικά πέθανε στις 7 Οκτωβρίου σε ηλικία 40 ετών. 






http://www.elmundo.es/elmundo/2009/10/09/cultura/1255087764.html

Καθώς δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του να συνέλθει επαρκώς, ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πώς είχε οδηγηθεί στην κατάστασή του. Όταν βρέθηκε, φορούσε ρούχα που πιστεύεται ότι δεν του ανήκαν, ενώ επανειλημμένα πρόφερε το όνομα Ρέυνολντς κατά την διάρκεια της τέταρτης νύχτας που έμεινε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με επιστολή του ιατρού δρα. John J. Moran που εξέτασε τον Πόε στο νοσοκομείο, προς τη θεία του, οι τελευταίες του λέξεις ήταν "Lord help my poor soul" («Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου»). 






Η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και δεν υπάρχει μία οριστική θέση, καθώς ουδέποτε υπήρξε ή βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου. Ο Snodgrass, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Πόε και βρέθηκε μαζί του στις τελευταίες του ημέρες, βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού. Αντίθετα, ο Δρ. John Moran, θεωρούσε πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας Τόσο τα γραπτά του Snodgrass όσο και του Moran, με θέμα τις τελευταίες ημέρες ζωής του Πόε, περιέχουν σημαντικές αντιφάσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται εν γένει με δυσπιστία από τους μελετητές και βιογράφους του συγγραφέα. Πληθώρα άλλων θεωριών έχουν προταθεί επίσης, μεταξύ αυτών πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία ή λύσσα , θεωρίες όμως που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα από επίσημα ιατρικά έγγραφα ή αναφορές.






 Η ταφή του έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη, όπου αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής. Την ημέρα της ταφής του Πόε, μία νεκρολογία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Tribune, υπογεγραμμένη με το ψευδώνυμο Ludwig, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ανήκε στον εκδότη και επιμελητή ανθολογιών, Ρούφους Ουίλμοτ Γκρίζγουολντ. Η νεκρολογία ανέφερε στην εισαγωγή της: «O Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι νεκρός. Πέθανε στη Βαλτιμόρη προχθές. Η ανακοίνωση αυτή θα τρομάξει αρκετούς, αλλά λίγοι θα νιώσουν θλίψη για το γεγονός.»  και θεωρείται απόρροια της εχθρότητας που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ του Πόε και του Γκρίσγουολντ. 160 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 12 Οκτωβρίου 2009, έγινε η κηδεία του ομοιώματος του ποιητή, με τιμές, στη Βαλτιμόρη. 








Ακόμα ένα παράξενο γεγονός που σχετίζεται με το όνομα του Πόε είναι ότι για πολλές δεκαετίες, το νωρίτερο από το 1930, έως και το 2008, στον τάφο του Πόε εμφανίζονταν ένας μυστηριώδης θαυμαστής κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των γενεθλίων του Πόε, το άτομο ήταν ντυμένο στα μαύρα, και φορούσε ένα μεγάλο μαύρο καπέλο και λευκό κασκόλ, και βρισκόμενος στον τάφο γέμιζε ένα ποτήρι κονιάκ και έκανε πρόποση στη μνήμη του Πόε, φεύγοντας κατόπιν μέσα στη μέση της νύχτας έχοντας αφήσει πίσω του 3 κόκκινα τριαντάφυλλα και την φιάλη του κονιάκ.




Τα τριαντάφυλλα θεωρείται πως αντιπροσώπευαν τον Πόε, την σύζυγο του Βιρτζίνια, και την πεθερά του Μαρία Κλεμ, καθώς όλοι τους είχαν ενταφιαστεί στο νεκροταφείο αυτό. Η σημασιολογία του κονιάκ δεν είναι βέβαιη καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για κονιάκ στα έργα του Πόε, σε αντίθεση π.χ. με το σέρι. Ωστόσο είναι πιθανό πως το ποτό συμβόλιζε μια παράδοση του ίδιου του θαυμαστή αντί για τον Πόε. Αρκετές από τις φιάλες κονιάκ που άφησε πίσω του ο θαυμαστής εκτίθενται πλέον στο μουσείο Έντγκαρ Άλαν Πόε στη Βαλτιμόρη.





Διάφορα και περίεργα γεγονότα έχουν συνδεθεί με το όνομά του, άλλα μοιάζουν με αστικούς θρύλους και μύθους και άλλα αναφέρονται σαν αληθινά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι και η ιδιοτροπία που είχε όταν έγραφε.
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, συνήθιζε να γράφει σε ξεχωριστά κομμάτια χαρτιού και στη συνέχεια τα κόλλαγε με κερί σε μια περγαμηνή. 




http://www.sfgate.com/travel/article/Cities-mark-Poe-bicentennial-vie-over-legacy-3177428.php




Και όμως μετά τον θάνατο του Πόε διάφορα ανεξήγητα και περίεργα φαινόμενα συνέχισαν να συμβαίνουν σε ότι αφορούσε το όνομά του και τα έργα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο του "Το κοράκι " .



https://ojovitral.wordpress.com/2011/12/31/thecrow/

Το σκοτεινό ύφος του ποιήματος του Πόε, ακολούθησε και η ταινία “The Crow” του 1994, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο γιος του Μπρους Λι,  ο Μπράντον Λι. Μια ταινία σε κλασικό «goth» σκηνικό. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν πως η κατάρα του «The Crow» έμελλε να χτυπήσει και τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, ο οποίος έχασε τη ζωή.

 Οι ατυχίες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ξεκίνησαν από την αρχή, όταν ένας από τους τεχνικούς παραλίγο να πάθει ηλεκτροπληξία. Μετά από λίγες εβδομάδες, μια ισχυρή καταιγίδα κατέστρεψε μέρος των σκηνικών. Ένας εργάτης τραυματίστηκε όταν τραυμάτισε ο ίδιος το χέρι του με ένα κατσαβίδι και ένας κασκαντέρ έπεσε από την οροφή ενός κτιρίου. Ο Μπράντον Λι υποδυόταν τον Έρικ Ντρέιβεν, ενας άγρια δολοφονημένος ροκ κιθαρίστας, επανέρχεται στη ζωή σαν αθάνατη οντότητα, με μόνο σκοπό να εξαπολύσει την ανελέητη εκδίκηση του ενάντια σ' αυτούς που σκότωσαν τον ίδιο και την αρραβωνιαστικιά του. Στη συνέχεια, ένας από τους κακοποιούς, ο ηθοποιός Μάικλ Μάσι, έπρεπε να τον πυροβολήσει. 







Ένα λάθος, όμως, του υπευθύνου των εφέ, προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του 28χρονου τότε, Brandon. Το όπλο που θα γυριζόταν η σκηνή ήταν γεμάτο, καθώς είχε μείνει ένας κάλυκας στη θαλάμη. Το κοράκι εμφανίστηκε αναπάντεχα. Ο ταλαντούχος Μπράντον πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1993.

Βιβλία του:

1. Το Κοράκι 
2. Μαρτυριάρα
3. Η Πτώση του οίκου του Άσερ
4. Το βαρέλι του Αμοντιλάδο 
5. Poems by Edgar Allan poe
6. Οι Φόνοι της οδού Μοργκ
7. Ο Μάυρος Γάτος
8. Το Πηγάδι και το εκκρεμές
9. Η αφήγηση του Άρθουρ Γκλορντον Πυμ
10.Ο Χρυσός σκαραβαίος
11.Το Κλεμμένο γράμμα 
12.Άναμπελ Λη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου