Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέντευξη της αγαπημένης μας Δήμητρα Ιωάννου στο blog μας " The book time "

Καλωσορίζουμε την Δήμητρα Ιωάννου στο The book time Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ.
Τ.Β.Τ. : Γιατί επιλέξατε το νησί της Σύρου ως τον τόπο που θα διαδραματιζοταν η ιστορία του βιβλίου σας ;

Δ.Ι . Ειλικρινά, ερωτεύτηκα τη Σύρο με την πρώτη ματιά, ακριβώς τη στιγμή που αντίκρισα από το πλοίο τα πανέμορφα αρχοντικά της σκαρφαλωμένα στα μαγικά Βαπόρια. Όταν αργότερα περπάτησα στα στενά της Ερμούπολης, ενθουσιάστηκα από τον κοσμοπολίτικο αέρα και τη μοναδική αρχιτεκτονική της, απόρροια του περάσματος μιας πλειάδας γνωστών αρχιτεκτόνων από το νησί. Ανεβαίνοντας κατόπιν στην Άνω Σύρα συνειδητοποίησα πως είχα μεταφερθεί σε άλλες εποχές. Ο οικισμός είναι ένα κόσμημα με τις καμάρες, τα φιδογυριστά στενά, τα παραδοσιακά σπίτια και την αξεπέραστη θέα. Όλο ετούτο το τοπίο της αρχόντισσας του Αιγαίου σε συνδυασμό με την ευγένεια και το χαμόγελο των ανθρώπων της αλλά και την ιστορία της που χάνεται στο βάθος των αιώνων έκαναν αυτό το νησί την μοναδική επιλογή για να διαδραματιστεί εκεί η ιστορία των ΓΙΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ!


Τ.Β.Τ. Στο βιβλίο σας δείχνετε πολύ μεγάλο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, ντοπιολαλιές , παραδόσεις, ήθη και έθιμα, πως το καταφέρατε αυτό?

Δ.Ι. Χαίρομαι πολύ που χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα τη λέξη ‘σεβασμός’ γιατί πραγματικά κινήθηκα με πολύ σεβασμό και αγάπη απέναντι στα ήθη, στα έθιμα, στις παραδόσεις και στο γλωσσικό ιδίωμα του νησιού. Η διαδικασία ξεκίνησε με την αναζήτηση και τη μελέτη των πηγών που μου προσέφεραν υλικό και γνώσεις και ολοκληρώθηκε με επιτόπια έρευνα που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να νιώσει κανείς ουσιαστικά τον παλμό ενός τόπου. Η αίσθηση του νησιού αλλά και η γνωριμία και συζήτηση με τους κατοίκους μου έδωσαν τη δυνατότητα να εγκλιματιστώ και να αγαπήσω τη Σύρο ως το μεδούλι.Περισσότερα για το βιβλίο 
Τ.Β.Τ. Παρατηρούμε την αδιάκοπη μάχη του καλού και του κακού στην ιστορία σας, εσείς τι πιστεύεται πως επικρατεί στην πραγματική ζωή? Σου επιστρέφει η ζωή καλές συμπεριφορές και τιμωρεί την αδικία και τα λάθη?

Δ.Ι. Νομίζω πως δεν είναι τόσο απλό να δώσει κανείς συγκεκριμένη απάντηση, γιατί τελικά κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι διαφορετική και μοναδική. Έχω πει επανειλημμένα ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελέγξουμε τις δυσκολίες που έρχονται στο δρόμο μας, όμως θεωρώ ότι είναι καθαρά προσωπική μας επιλογή αν θα πορευτούμε στο φως με καλοσύνη ή θα βυθιστούμε στο σκοτάδι. Πιστεύω ακράδαντα στο νόμο της έλξης. Όταν δώσεις αγάπη θα εισπράξεις αγάπη, όταν σπείρεις ανέμους, μοιραία θα θερίσεις θύελλες.

Τ.Β.Τ.  Μια ιστορία με αρώματα μύθου και παραμυθιού, εσεις πιστεύετε σε αυτά ?

Δώσε μου ένα όνειρο και ένα παραμύθι κι εγώ θα σου δώσω ένα λόγο για να ζεις και να δημιουργείς. Αδιαμφισβήτητα τα παραμύθια είναι βγαλμένα από τη ζωή με κάποιες δόσεις υπερβολής στο όλο σενάριο. Εγώ ανάμεσα στ’άλλα καλούμαι να παίξω το ρόλο του εξισορροπιστή στις ιστορίες μου. Μου αρέσει να είναι ρεαλιστικές, περιγράφοντας 
πράγματα που θα μπορούσαν και να συμβούν στην πραγματικότητα αλλά διανθισμένες με απαλές ονειρικές αποχρώσεις τόσο όσο χρειάζεται για να ταξιδέψουν τον αναγνώστη και να τον αποσπάσουν από τα καθημερινά του προβλήματα, δείχνοντάς του ότι όλα μπορούν
να συμβούν!Περισσότερα για το βιβλίο 


Τ.Β.Τ. Ποιο ήταν το έναυσμα για να γεννηθεί μέσα στο μυαλό σας μια τέτοια ιστορία?

Δ.Ι. Όλα ξεκίνησαν από μια συζήτηση που κάναμε με την πρόεδρο του συλλόγου Ηπειρωτών Ευαγγελία Ζαχάρη για την ιστορία του νησιού και ειδικότερα για τη συνύπαρξη του καθολικού στοιχείου με το ορθόδοξο. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσουν να κινούνται τα γρανάζια της έμπνευσης που κατέληξαν στη δυνατή ιστορία της οικογένειας Βονασέρα. Φυσικά, όπως είπα και προηγουμένως, η φυσική ομορφιά του νησιού και ο αρχοντικός αέρας της Ερμούπολης ήταν δύο στοιχεία καταλυτικά.
Τ.Β.Τ. Εμείς σαν αναγνώστες, αντιπαθούμε ή και συμπαθούμε κάποιους ήρωες, συμπάσχουμε μαζί τους άλλες φορές, για σας πως είναι στα αλήθεια όλο αυτό?

Δ.Ι. Όταν λόγω χαρακτήρα δε συντονίζομαι με την ποιότητα των συναισθημάτων που πραγματεύομαι, σίγουρα είναι πιο ενεργοβόρο για μένα να μπω στο πετσί μιας ψυχοσύνθεσης που βιώνει άνετα αυτά τα συναισθήματα. Είναι δύσκολο να διεισδύεις σε θολά μαύρα νερά. Παρόλα αυτά περπατώ αυτόν το δρόμο ως το τέλος, έως ότου
ολοκληρωθεί η ιστορία. Με το πέρας του βιβλίου βιώνω μια λογική ανακούφιση, αφού μπορώ πλέον να αφήσω τα σκοτεινά συναισθήματα και κομμάτια πίσω μου.
Περισσότερα για το βιβλίο 
Τ.Β.Τ Κασσάνδρα – Το μυστικό της μάγισσας, Το τραγούδι της Αννέτας, Βαλεντίνα, Η γητεύτρα των Αθηνών και Οι γιοι της Γαλανής Κυράς... ποιο από τα βιβλία σας είναι πιο κοντά σας συναισθηματικά?

Δ.Ι. Νιώθω θερμή αγάπη για τη θεραπεύτρια Κασσάνδρα για την ανωτερότητά της και το δώρο της θεραπείας που προσφέρει στους συνανθρώπους της. Για τη νεαρή Αννέτα που αγαπά με όλη της την καρδιά και δε διστάζει να κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της αγάπης. Για τη μαχήτρια Βαλεντίνα που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να ανατρέψει ένα πεπρωμένο. Και τέλος για τους άντρες και τις γυναίκες της οικογένειας Βονασέρα στους Γιους της Γαλανής Κυράς που παλεύουν για να βρουν το δρόμο τους ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό. Πώς λοιπόν να διαλέξω; Παρόλα αυτά, είναι λογικό ετούτη τη στιγμή η προσοχή μου να είναι στραμμένη στο νεαρότερο μέλος που έχει προστεθεί σε αυτή τη συντροφιά.Περισσότερα για το βιβλίο Τ.Β.Τ.  Φόνοι, πάθη, έρωτες, ψέματα, ίντριγκες, μυστικά,ένταση , αγωνία, 
πως τα διαπραγματεύεστε όλα αυτά και πως σας αφήνουν όταν το βιβλίο τελειώνει?


Δ.Ι. Πάντοτε με προσοχή στις αναλογίες για να είναι αυθεντικές οι καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες κι έτσι να τέρπεται αλλά να μη ‘μπουκώνει’ ο αναγνώστης. Όταν κάποια στιγμή γράφω τη λέξη ΤΕΛΟΣ και αποχαιρετώ τον κόσμο που με τόση φροντίδα και αγάπη έχω πλάσει τα συναισθήματα είναι γλυκόπικρα. Η χαρά της ολοκλήρωσης μπλέκεται με τη λύπη του αποχωρισμού, παρόλα αυτά οι ήρωες βρίσκουν και κατέχουν για πάντα μια διαλεχτή θέση στην καρδιά μου.

Τ.Β.Τ.  Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου  " Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς " .

Δ.Ι. Σε αυτό το βιβλίο κεντρικός άξονας είναι η ιστορία μιας οικογένειας και οι διαδράσεις μεταξύ των μελών της. Είναι γεμάτο έντονα συναισθήματα, πόθους, πάθη, έρωτες, μίση, ίντριγκες και ανάμεσα στα άλλα πραγματεύεται την εσωτερική πάλη του ανθρώπου που αγωνίζεται για να βρει το δικό του δρόμο, επιλέγοντας ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως.
"Δίπλα στο σπασμένο μνήμα η εξώκοσμη μπρούντζινη μορφή με το ράσο και την κουκούλα φύλαγε αποτελεσματικά την τελευταία κατοικία της νεκρής... Η ακλόνητη φιγούρα του αγάλματος έστεκε δωρική κι απειλητική, σταματώντας την καρδιά και παγώνοντας το αίμα του διαβάτη. Τα μάτια του κοριτσιού αναζήτησαν τα χαρακτηριστικά κάτω από την κουκούλα. Μάταια! Ο Φύλακας δεν είχε πρόσωπο!"
Οι Γιοι Της Γαλανής Κυράς (Σελ.15)
Τ.Β.Τ.  Με ποιό τραγούδι θα έντυνες το βιβλίο σου;

Δ.Ι. Στην πρώτη παρουσίαση ΤΩΝ ΓΙΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ κάποιοι φίλοι μουσικοί τραγούδησαν μερικά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια. Όταν άκουσα το στίχο ‘μες του Αιγαίου τα νησιά αγγέλοι φτερουγίζουν’ σκέφτηκα πως ήταν πολύ κατάλληλος για το συγκεκριμένο βιβλίο στο οποίο το Καλό και το Κακό προσωποποιούνται, δίνοντας εικόνες αγγέλων που φτερουγίζουν διαρκώς γύρω από τους ήρωες και μάχονται τους δαίμονες που απειλούν να τους παρασύρουν σε λάθος αποφάσεις.

Τ.Β.Τ   Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά.


Δ.Ι. Μια φράση που με εκφράζει απόλυτα είναι πως «Πάντα υπάρχει τρόπος!»
Είναι στάση ζωής να μην αφήνω τα προβλήματα και τα εμπόδια να με σταματούν, αλλά να βρίσκω άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Αγαπημένο τραγούδι το ‘Summertime’ στην εκτέλεση των Εlla Fitzgerald και Louis Armstrong. Επίκαιρο λόγω του καλοκαιριού που μόλις αποχαιρετίσαμε.Επίσης αυτόν τον καιρό ακούω πολύ το ‘Μέτρησα’ του Νίκου Ζουδιάρη από την αγαπημένη Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το συγκεκριμένο τραγούδι εκφράζει πολύ ειλικρινά την πανανθρώπινη ανάγκη για αγάπη κι έτσι με συγκινεί βαθιά.
Μιλώντας για αγαπημένες ταινίες βλεπω ξανά και ξανά το Dirty Dancing! Απόλυτα συνδυασμένο με τα μαθητικά μου χρόνια!Τhe book time . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου