Το τέλος της ιστορίας
Συγγραφέας : LYDIA DAVIS
Μετάφραση: Ρίτα ΚολαϊτηΞένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 272 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960- 569-198- 1 · Τιμή: 15,99 €
Το μοναδικό μυθιστόρημα της βραβευμένης µε το
Man Booker International Prize Lydia Davis
Η διακεκριμένη πεζογράφος - μεταφράστρια γράφει μια ερωτική ιστορία για το ρεαλισμό των σχέσεων, τις αναμνήσεις που εξωραΐζονται ή ματαιώνουν, για την απώλεια, τη μοναξιά αλλά και τη δημιουργία.
«Ίσως έπρεπε να το αποδεχτώ. Αν η γραφή είχε γίνει ο μόνος τρόπος να τον κατέχω, τότε έκανα ό,τι μπορούσα. Και, προσωρινά, αυτό όντως με ικανοποιούσε, λες και όλος αυτός ο πόνος δεν ήταν μάταιος, λες και τον ανάγκαζα τελικά να μου δώσει κάτι, λες και ασκούσα κάποια εξουσία πάνω του ή διαφύλαττα κάτι που άλλως θα χανόταν»
Η ιστορία του έργου ξεκινά από κάποια μεταγενέστερη φάση του τέλους της και όσο ξετυλίγεται προς τα πίσω, αποκαλύπτεται ως η ιστορία μιας σχέσης ανάμεσα στην ανώνυμη ηρωίδα του βιβλίου και σε έναν επίσης ανώνυμο άντρα, δώδεκα χρόνια μικρότερό της. Η σχέση έχει τελειώσει από καιρό, η αφηγήτρια ζει πια με έναν άλλο άνδρα, αλλά η σκέψη εκείνου του νεαρού φοιτητή δεν λέει να αποχωρήσει: διαποτίζει τα βιβλία που διαβάζει και μεταφράζει η ηρωίδα, όπως και το μυθιστόρημα που πασχίζει να γράψει, το οποίο είναι το μυθιστόρημα που διαβάζουμε. Η γραφή αποδεικνύεται λυτρωτική για την αφηγήτρια καθώς επαναφέρει στο μυαλό της ξανά τις στιγμές και τις λεπτομέρειες της σχέσης τους. Η μνήμη όμως παίζει παιχνίδια, η ταυτότητα του άντρα ξεθωριάζει και οι αναπολήσεις της χάνονται στο όριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ρεαλισμό.
Εκείνο που είναι αναμφίβολα ρεαλιστικό είναι η αίσθηση που κατορθώνει να μεταδώσει η Lydia Davis στους αναγνώστες: την αίσθηση της απώλειας, της ερωτικής απογοήτευσης, της βασανιστικής προσκόλλησης στο παρελθόν, του τι πραγματικά συνειδητοποιεί κανείς για τον εαυτό και τη συμπεριφορά του, αναμοχλεύοντας ένα χωρισμό. Εντέλει, πρόκειται για ένα βιβλίο με μια απλή ιστορία έρωτα και χωρισμού, αλλά ο γεμάτος ενσυναίσθηση, ευθύτητα και σαρκασμό τρόπος γραφής της Davis, καταφέρνει να δείξει τις περίπλοκες και διφορούμενες διαδρομές της μνήμης, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ταύτισης ανάμεσα στην αφηγήτρια και τον αναγνώστη.
Ό Τύπος έγραψε:
«Ενώ περιστασιακά θα προσδοκά το τέλος της ιστορίας, ο αναγνώστης θα λυπηθεί όταν τελικά φτάσει» - The Times Literary Supplement
«Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και πετυχημένο μυθιστόρημα» - The London Review of Books
«Η Lydia Davis διεξάγει ένα τολμηρό πείραμα με αυτό το μυθιστόρημα» - The Washington Post
H συγγραφέας
Η Lydia Davis είναι συγγραφέας και μεταφράστρια, διάσημη κυρίως για τα διηγήματά της. Οι πολύ σύντομες ιστορίες της, συχνά όχι μεγαλύτερες από τρεις προτάσεις, εντάσσονται στο είδος flash fiction, αλλά δύσκολα κατηγοριοποιούνται ως πεζογραφία ή ποίηση. Το 2003 έλαβε το βραβείο Genius Grant του MacArthur Foundation, ενώ το 2013 ήταν η νικήτρια του Man Booker International Prize. Το 199 η γαλλική κυβέρνηση την τίμηση με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για το σύνολο του μεταφραστικού έργου της, το οποίο περιλαμβάνει έργα των Marcel Proust, Gustave Flaubert, Maurice Blanchot κ.α. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Όλμπανι.
Ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά ανά τον κόσμο, ενώ το σύνολο του έργου της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το τέλος της ιστορίας είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα.
Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Συγγραφέας : WILLIAM H. McNEILL
Πρόλογος: Στάθης Ν. ΚαλύβαςΕπίμετρο: Θάνος Βερέμης
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Σύγχρονη Ιστορία
Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Μπότσιου
Σελίδες: 400 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960- 569-759- 4 · Τιμή: 17,99 €
Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, αποτελεί ένα εμβληματικό βιβλίο του William McNeill, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έζησε για ένα διάστημα στην Ελλάδα, ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί της και εντέλει θέλησε να ερμηνεύσει τη μεταπολεμική ιστορία της.
«Η ικανότητά του να περνάει από τη μεγάλη εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας στη λεπτομέρεια της ελληνικής περίπτωσης, από «το καθολικό στο μοναδικό» όπως το θέτει ο ίδιος, είναι πραγματικά θαυμαστή και σπάνια. Εκεί φρονώ πως βρίσκεται η ουσία της οπτικής που κομίζει ο Μακνίλ» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.
Εκκινώντας την αφήγησή του λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και
ολοκληρώνοντάς την το 1977, ο βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ McNeill πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πορεία της χώρας προς τον εκσυγχρονισμό.
Εμφύλιος, Ανασυγκρότηση, το νέο διεθνές σκηνικό, η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη,
διαμορφώνουν το χρονολογικό πλαίσιο της μελέτης του καθηγητή η οποία ξεχωρίζει για τη
δυνατότητά της να παραθέτει τα ιστορικά στοιχεία υπό το πρίσμα της κοινωνιολογικής και
ανθρωπολογικής προσέγγισης δίνοντας έμφαση στο κλίμα, τη γεωγραφία, την παράδοση και την ελληνική ιδιοσυγκρασία.
Η «οικολογική» ερμηνευτική προσέγγιση, η εξέταση της σχέσης ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, η διαμόρφωση ιδεολογίας βάσει της δυνατότητας ενός τόπου να θρέψει τον πληθυσμό της και η παρουσίαση του πως πραγματοποιήθηκε η αστικοποίηση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν το βιβλίο Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα από τα θεμελιώδη αναγνώσματα για τη νεοελληνική ιστορία.
Την ελληνική έκδοση του βιβλίου συνοδεύει και επίμετρο του Θάνου Βερέμη, ομότιμου
καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα εκτενές πορτρέτο του ιστορικού William H.
McNeill μπορείτε να βρείτε εδώ: https://goo.gl/tMTBLa
Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, με διευθύντρια την καθηγήτρια
Κωνσταντίνα Μπότσιου. Η σειρά περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Τα βιβλία της σειράς παρουσιάζουν ποικιλία θεμάτων και απόψεων με κοινό παρονομαστή τη σημαντική διαχρονική επιρροή τους στην επιστήμη και την κοινωνία. Σημερινές αναζητήσεις βρίσκουν σημεία επαφής με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο. Η σειρά αναδεικνύει την ιστορία σαν ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.
Ο συγγραφέας
Ο William H. McNeill (1917-2016) ήταν Καναδοαµερικανός ιστορικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου επί 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό και επίσης ως βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος στις εξόριστες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας στο Κάιρο.
Θεωρείται ένας από τους πιο πολυμαθείς ιστορικούς, µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παγκόσμια ματιά πάνω στην Ιστορία: ο Μακνίλ πίστευε ότι την ιστορική αλήθεια την προσεγγίζεις όχι απαριθμώντας λεπτομερώς τα γεγονότα, αλλά ότι αντίθετα «η αλήθεια βρίσκεται στον μύθο, στη γενικευμένη αφήγηση που στρέφει την προσοχή στα
κοινά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην πολυσύνθετη πραγματικότητα, αγνοώντας τις ασήμαντες διαφορές στις λεπτομέρειες». Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία και έχει
βραβευτεί µε το National Book Award των Ηνωµένων Πολιτειών, καθώς και µε το National Humanities Medal από τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα το 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου