Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Λιου Σιαομπό (28 Δεκεμβρίου 1955-13 Ιουλίου 2017)


Πέθανε χθες στο νοσοκομείο σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολυετή φυλάκιση, ο Κινέζος συγγραφέας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Ειρήνης.







Ο Λιου Σιαομπό συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2009 σε έντεκα χρόνια φυλάκιση για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» λόγω της συμμετοχής του στη συγγραφή και στη διάδοση της περίφημης Χάρτας 08, ζητώντας συνταγματική κυβέρνηση , σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.  Όσο βρισκόταν στη φυλακή, διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο και αποφυλακίστηκε για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο κάτω από παρακολούθηση στα τέλη του Ιουνίου. 

Ο θάνατός του προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη ενώ η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ δήλωσε πως η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατό του. Η Suzanne Nossel του PEN America δήλωσε: «Για το γράψιμο εφτά προτάσεων η Κίνα τιμώρησε τον Λιου Σιαομπό με 11 χρόνια φυλάκιση, περιορίζοντας την πρόσβασή του στη σύγχρονη ιατρική φροντίδα που θα μπορούσε να αποτρέψει την ασθένειά του».

Η συλλογή κειμένων και ποιημάτων του Λιου Σιαομπό κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος», με πρόλογο του Βάτσλαβ Χάβελ, από τις Εκδόσεις Πατάκη και μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στον άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε ως «η φωνή της συνείδησης της Κίνας». Τα κείµενα και τα ποιήµατά του που περιλαµβάνονται στο βιβλίο αυτό δεν καταγράφουν µόνο τον αγώνα ενός κορυφαίου αντιφρονούντα εναντίον της τυραννίας, αλλά και εµπλουτίζουν τον φάκελο του οικουµενικού πόθου για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Ανυπομονώ για τη μέρα που η πατρίδα μας θα είναι μια χώρα ελεύθερης έκφρασης: Μια χώρα όπου τα λόγια κάθε πολίτη θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό· μια χώρα όπου διαφορετικές αξίες, ιδέες, πεποιθήσεις και πολιτικές απόψεις μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ενώ συνυπάρχουν ειρηνικά· μια χώρα όπου η έκφραση των απόψεων τόσο της πλειονότητας όσο και της μειονότητας θα είναι εξασφαλισμένη και, ιδιαίτερα, όπου οι πολιτικές απόψεις οι οποίες διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία θα γίνονται σεβαστές και θα προστατεύονται απόλυτα· μια χώρα όπου όλες οι πολιτικές απόψεις θα απλώνονται κάτω από τον ήλιο για να επιλέξουν οι πολίτες και κάθε πολίτης θα είναι σε θέση να εκφράζει απόψεις χωρίς τον παραμικρό φόβο· μια χώρα όπου θα είναι αδύνατον να υφίστασαι διώξεις επειδή εξέφρασες μια πολιτική άποψη. Ελπίζω πως θα είμαι το τελευταίο θύμα στο μακρύ ιστορικό αντιμετώπισης εκ μέρους της Κίνας των λόγων ως εγκλημάτων.
Η ελεύθερη έκφραση είναι η βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρίζα της ανθρώπινης φύσης και η μητέρα της αλήθειας. Η θανάτωση της ελευθερίας του λόγου είναι προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στραγγαλισμός της ανθρώπινης φύσης και κατάπνιξη της αλήθειας». (σ. 522-523)





ΧΩΡΙΣ ΕΧΘΡΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΣ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΙΟΥ ΣΙΑΟΜΠΟ (ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΒΑΤΣΛΑΒ ΧΑΒΕΛ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ



Όταν του απονεµήθηκε το βραβείο Νόµπελ για την Ειρήνη τον Δεκέµβριο του 2010, ο Λιου Σιαοµπό εξέτιε ποινή ενδεκαετούς φυλάκισης σε µια κινεζική φυλακή για «υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας». Τα κείµενα και τα ποιήµατά του που περιλαµβάνονται στο βιβλίο αυτό δεν καταγράφουν µόνο τον αγώνα ενός κορυφαίου αντιφρονούντα εναντίον της τυραννίας, αλλά και εµπλουτίζουν τον φάκελο του οικουµενικού πόθου για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

«Ο Λιου Σιαοµπό είναι ένας από εκείνους τους ασυνήθιστους ανθρώπους που µπορούν να κοιτάζουν την ανθρώπινη ζωή από την πιο ευρεία οπτική γωνία και να την αναλύουν λογικά µε βάση αρχές. Η οξύνοιά του προσέχει πράγµατα που και άλλοι κοιτάζουν αλλά χωρίς να τα βλέπουν. Ευτυχώς για µας τους αναγνώστες του έχει επίσης τη συνήθεια να γράφει χωρίς φόβο. Οι περισσότεροι Κινέζοι συγγραφείς σήµερα, συµπεριλαµβανοµένων των καλύτερων, γράφουν µε πολιτική περίσκεψη στο πίσω µέρος του µυαλού τους και µε µια σκιά να πλανάται πάνω από τα δάχτυλά τους καθώς αυτά κινούνται στο πληκτρολόγιο. Πώς πρέπει να διατυπώσω τα ζητήµατα; Ποια θέµατα δεν πρέπει ν’ αγγίξω; Ποια έµµεση σύνταξη πρέπει να χρησιµοποιήσω; Ο Λιου Σιαοµπό δεν κάνει τίποτε από αυτά. Στην περίπτωσή του τα πάντα είναι εκεί. Αυτό που πιστεύει, αυτό διαβάζεις».
(από την εισαγωγή του Πέρρυ Λινκ)

«Ένα βιβλίο που πρέπει όλοι σε ολόκληρο τον κόσµο να διαβάσουµε, ένα σπουδαίο βιβλίο, στην παράδοση που µας πηγαίνει ως την Απολογία του Σωκράτη και την Παραµυθία της φιλοσοφίας».

Paul Monk, Sydney Morning Herald

«Το Χωρίς εχθρούς, χωρίς µίσος µάς δείχνει ακριβώς για ποιο λόγο το Κοµµουνιστικό Κόµµα της Κίνας φοβάται τόσο τον Λιου Σιαοµπό».

Ellen Bork, Wall Street Journal


«Μέχρι να διαβάσω το Χωρίς εχθρούς, χωρίς µίσος ήµουν κι εγώ, όπως τόσοι άλλοι, τόσο
γοητευµένος από το σθένος του Λιου ως αγωνιστή, που δεν έβλεπα το βάθος του ως στοχαστή. Αν, όπως ο ίδιος ο Λιου πιστεύει, η ηθική µιας κοινωνίας είναι η ραχοκοκαλιά της, το βιβλίο αυτό θέτει τα πιο κρίσιµα ερωτήµατα για το µέλλον της Κίνας ως υπερδύναµης...»

Jimmy Lai, Wall Street Journal

«Η καλύτερη ανάλυση που έχω διαβάσει για το τι πάει στραβά στη Λαϊκή Δηµοκρατία της Κίνας».

Jonathan Mirsky, New York Times Book Review

«Μας επιτρέπει να ρίξουµε µια φευγαλέα µατιά στο σπινθηροβόλο µυαλό ενός από τους
µεγαλύτερους αντιφρονούντες στοχαστές της Κίνας. Η καλύτερη ευκαιρία µέχρι στιγµής για όσους δε µιλούν κινέζικα ν’ ακούσουν τη φωνή της συνείδησης της Κίνας».

Financial Times

«Το Χωρίς εχθρούς, χωρίς µίσος αποδεικνύει το εύρος –και την πνευµατική και συναισθηµατική δύναµη– ενός ρωµαλέου συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή».

The Independent

«Πάνε πάνω από τριάντα χρόνια από τότε που µια οµάδα 242 απλών πολιτών που ενδιαφέρονταν για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στην Τσεχοσλοβακία συγκεντρώθηκαν για να υπογράψουν ένα µανιφέστο µε τον τίτλο Χάρτα 77.

Τον Δεκέµβριο του 2008, µια οµάδα 303 Κινέζων ακτιβιστών, δικηγόρων, διανοουµένων,
ακαδηµαϊκών, συνταξιούχων κρατικών λειτουργών, εργατών και αγροτών διατύπωσε το δικό της µανιφέστο µε τον τίτλο Χάρτα 08, ζητώντας συνταγµατική κυβέρνηση, σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και άλλες δηµοκρατικές µεταρρυθµίσεις. Παρά τις µεγάλες προσπάθειες των κυβερνητικών αξιωµατούχων να την κρατήσουν µακριά από τις οθόνες των τηλεοράσεων, η Χάρτα 08 έφτασε σε πανεθνικό ακροατήριο µέσω του διαδικτύου και ο αριθµός των νέων υπογραφών ξεπέρασε τελικά τις 10.000.

Όπως στην Τσεχοσλοβακία τη δεκαετία του 1970, η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης ήταν γρήγορη και βίαιη. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες από τους συνυπογράφοντες κλήθηκαν για ανάκριση. Ένας µικρός αριθµός από όσους θεωρήθηκαν πρωταίτιοι συνελήφθη. Ο εξέχων συγγραφέας και αντιφρονών Λιου Σιαοµπό, από τους βασικούς συντάκτες της Χάρτας 08, συνελήφθη και τον Δεκέµβριο του 2009 καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια φυλάκιση. Παρά τη φυλάκιση του Λιου, οι ιδέες του δεν µπορούν να αλυσοδεθούν».
(από τον πρόλογο του Βάτσλαβ Χάβελ)

Νόµπελ Ειρήνης 2010

Βιβλίο της χρονιάς / Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου