Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ / ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ


 ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ



Συγγραφέας: E.H.CARR
Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ








O E. X. Καρ είναι η αδιαμφισβήτητη αυθεντία στην ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας και των πρώτων χρόνων της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας, της οποίας συμπυκνωμένη εκδοχή αποτελεί η Μικρή ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης υπήρξε προϊόν τεράστιου μόχθου και εξονυχιστικής έρευνας σε πηγές και αρχεία. Ο συγγραφέας θεώρησε χρήσιμο να υπάρξει ένα είδος συνοπτικής εκδοχής του τεράστιου σε όγκο αυτού έργου, το οποίο τον απασχόλησε επί περίπου τριάντα χρόνια, χωρίς συνεχείς αναφορές στις πηγές και χωρίς υποσημειώσεις, προορισμένο κυρίως για το ευρύ κοινό και για τους σπουδαστές κάθε επιπέδου που αναζητούν μια προσιτή, από κάθε άποψη, εισαγωγή στο θέμα. Η συμπύκνωση της πορείας της επανάστασης βοηθάει τον αναγνώστη να αφομοιώσει καλύτερα μια πυκνή σε γεγονότα και σε εξελίξεις περίοδο, καθώς και τις αντίστοιχες διεργασίες που τη σημάδεψαν.

Ο Έντουαρντ Χάλλετ Καρ (Edward Hallet Carr, 1892-1982) σπούδασε στο Trinity College του Κέµπριτζ. Στέλεχος του Foreign Office από το 1916, έλαβε µέρος στις διαπραγµατεύσεις για την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, ως µέλος της βρετανικής αντιπροσωπείας.

Το 1936 παραιτήθηκε από το Foreign Office και από το 1941 έως το 1946 υπήρξε συνεργάτης των Times, όπου, µεταξύ άλλων, σχολίαζε τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου και των πρώτων µεταπολεµικών χρόνων. Το διάστηµα 1953-1955 δίδαξε στο Balliol College της Οξφόρδης και από το 1956 στο Trinity College του Κέµπριτζ.

Το συγγραφικό του έργο υπήρξε πλούσιο, περιλαµβάνοντας, µεταξύ άλλων, τα έργα The Twenty Years’ Crisis, 1919-1939 (1939), 1917: Before and After (1960), From Napoleon to Stalin and Other Essays (1980), Twilight of the Comintern (1982). Opus magnum, ωστόσο, του Καρ υπήρξε αναµφισβήτητα το Α History of Soviet Russia, του οποίου ο πρώτος τόµος εκδόθηκε το 1950 και ο ένατος και τελευταίος (µε τη συνεργασία του R.W. Davis και µε τίτλο Τα θεµέλια ενός οικονοµικού σχεδιασµού: (1926-1929) το 1978. Οι τρεις πρώτοι τόµοι του µνηµειώδους
αυτού έργου είχαν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Υποδοµή το 1977, 1978 και 1979 αντίστοιχα, µε τον τίτλο Ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, 1917-1923. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το έργο του Έ.Χ. Καρ Τι είναι ιστορία;, σε μετάφραση Ανδρέα Παππά.

Όταν πέθανε ο Καρ, το 1982, οι Times έγραψαν: «Με επιδεξιότητα και ψυχραιµία χειρουργού ανέτεµνε το πρόσφατο παρελθόν».







ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,
ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ...  ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ



Συγγραφείς: ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ,
                         ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ H. ΚΩΤOΠΟΥΛΟΣ






Τέχνη, καλλιτεχνική πρωτοπορία, ποίηση, γλώσσα, δημιουργική γραφή, μουσική και μελοποίηση, ιδεολογία, πολιτιστικές βιομηχανίες, πολιτισμός, ηθική, πολιτική, αλλοτρίωση και χειραφέτηση αποτελούν μερικά μόνο από τα βασικά ζητήματα τα οποία ξεδιπλώνονται στο εν λόγω βιβλίο, στο πλαίσιο μιας ανοικτής συνομιλίας με τον σημαντικό Έλληνα συνθέτη και δημιουργό Θάνο Μικρούτσικο.

Η ερμηνευτική προσέγγιση επιμέρους όψεων της συλλογιστικής του Θάνου Μικρούτσικου από δύο εν ενεργεία πανεπιστημιακούς δασκάλους, συγγραφείς και ποιητές αποσκοπεί ευθέως στην αναψηλάφηση και στην κριτική διερεύνηση ενός σχεδίου εξόδου από την υφιστάμενη πολιτισμική κρίση ως συνειδητής απάντησης απέναντι στην αγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα, στην ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, στην ακραία ανισότητα σε βάρος των κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά ασθενέστερων.

Εν κατακλείδι, το εν λόγω βιβλίο επιχειρεί:

• να διαμορφώσει το ύφος μιας «δημιουργικής αντίστιξης» πάνω στις θέσεις του Θάνου Μικρούτσικου, μέσα από μια ουσιαστική και πολύωρη συνομιλία του δημιουργού με τους συγγραφείς

• να αναπτύξει έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με αφορμή βασικές θέσεις του δημιουργού • να αναδείξει βασικές όψεις και παραμέτρους μιας σύγχρονης προβληματικής για την τέχνη, την κοινωνία και τον πολιτισμό

• να διαμορφώσει τους όρους ενός γόνιμου και κριτικού αναστοχασμού γύρω από θεμελιώδη και ανοικτά ζητήματα αισθητικής, θεωρίας και ιδεολογίας.

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, την Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, την Κριτική Πολιτισμική Θεωρία, τη Διά Bίου Μάθηση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή και έχει εκδώσει τις συλλογές: Στ’ ακροκέραμα των oυρανών (Θεριστής, 1996), Ευρετήριο χαμένων ονομάτων ( Ίδμων, 2000), Το αίνιγμα της λαβωμένης μνήμης
(Μανδραγόρας, 2007), Το κύμα μιας νύχτας ακυβέρνητης (Βιβλιολογείο, 2013), Τεφροδόχος (Μανδραγόρας, 2015). Άρθρα και κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ H. ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι αναπληρωτής καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το συγγραφικό του έργο αριθμεί έξι επιστημονικά συγγράμματα και περισσότερα από εκατό άρθρα δημοσιευμένα σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, Πορτολάνος (Παρατηρητής, 1999), Εδουάρδοι και Αλφρέδοι (Μανδραγόρας, 2012), Άνω τελείες και τέτοια (Μανδραγόρας, 2013), Σημαδούρες (Δίγαμμα 2015), και μία συλλογή διηγημάτων, Μία νουβέλα σε 11 μικρές και μεγάλες ιστορίες (Γραφομηχανή, 2015). Έχει γράψει τους στίχους (και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του) στο cd Γραφή καθαρή (Μετρονόμος,
2016). Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικού μέλους στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας.







- ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;


Συγγραφέας: ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΥ
Μετάφραση: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ





Ο σημαντικότερος διανοούμενος ακτιβιστής στον κόσμο προχωρά σε μία διερευνητική εξέταση της μεταβαλλόμενης αμερικανικής εξουσίας, των απειλών για τη δημοκρατία και του μέλλοντος της παγκόσμιας τάξης. Σε μια διεισδυτική, ενδελεχή ανάλυση της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης, ο Νόαμ Τσόμσκυ εξετάζει με ποιον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την άνοδο της Ευρώπης και της Ασίας, εξακολουθούν να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους της παγκόσμιας πολιτικής. Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα παραδειγμάτων, από τη βρόμικη ιστορία της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Κούβα ως τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, από τα υπομνήματα για τα βασανιστήρια ως τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αναλύει πώς η ρητορική της Αμερικής περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά παρεκκλίνει από τις ενέργειές της. Και αναλύει διεξοδικά τις διενέξεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, καταλήγοντας σε αναπάντεχα και εξαιρετικά
οξυδερκή συμπεράσματα για τη λειτουργία της ιμπεριαλιστικής δύναμης στον αυξανόμενα χαοτικό πλανήτη μας.

Στην πορεία, ο Τσόμσκυ προχωρεί σε μία εντυπωσιακή ανατομία του τρόπου με τον οποίο η ελίτ της Αμερικής έχει διασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από κάθε δημοκρατικό περιορισμό των ενεργειών της. Κι όμως, υποστηρίζει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραιτούμαστε εξαιτίας αυτών των εξελίξεων. Με την κλιματική αλλαγή και την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων να απειλούν ακόμα και την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού, η ανάγκη να αναλάβει ο λαός την αποτροπή της καταστροφής γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Ανελέητο, άτεγκτο και διεξοδικά τεκμηριωμένο, το Ποιος κυβερνά τον κόσμο; μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα βασικά ζητήματα της εποχής μας, όπως ακριβώς έχουμε συνηθίσει να αναμένουμε από τον Τσόμσκυ.

Ο ΝΟΑM ΤΣΟMΣΚΥ γεννήθηκε το 1928 και είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT). Παράλληλα με τη συμβολή του στους κλάδους της γλωσσολογίας, της φιλοσοφίας, της γνωσιακής θεωρίας κτλ., έχει γράψει σειρά πολιτικών έργων, ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν κυκλοφόρησε το Αμερικανική ισχύς και νέοι μανδαρίνοι. Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Εξουσία και τρομοκρατία (2003), Ηγεμονία ή επιβίωση (2004), Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και του νου (2005), Αποτυχημένες πολιτείες (2007) και Ισχύει ό,τι πούμε εμείς (2008).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου