Πρόσφυγες
Συγγραφέας: Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν
Εικονογράφηση: Τζοβάννι ΡιγκάνοΜετάφραση: Σπύρος Γιαννακόπουλος
Πρώτα έφυγε για την Ευρώπη η Σίσι. Μετά ο Κουάμι. Κι οι δυο τους, δίχως να πουν κουβέντα...
Τώρα είναι η σειρά του μικρότερου αδελφού, του Ίμπο.
Ο Ίμπο θα βρει τον αδελφό του στην κοντινότερη μεγαλούπολη, θα διασχίσουν την έρημο, θα πέσουν ξανά και ξανά θύματα εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους αλλά τελικά θα φτάσουν στους επικίνδυνους δρόμους της Τρίπολης, στη Λιβύη. Από εκεί μένει μόνο η απέραντη, σκοτεινή θάλασσα ως την Ευρώπη.
Στριμωγμένος σε μια πλαστική βάρκα μαζί με άλλους δεκατρείς, επιχειρεί το μεγάλο ταξίδι ζωής και θανάτου.
Μέσα από τη διαδοχή εικόνων και λόγου, παρακολουθούμε το επικό ταξίδι ελπίδας και επιβίωσης του δωδεκάχρονου Ίμπο από την κεντρική Αφρική στην Ευρώπη, που ο ίδιος πιστεύει πως είναι η γη της επαγγελίας. Ένα αριστουργηματικό και επίκαιρο γκράφικ νόβελ από αναγνωρισμένους και βραβευμένους δημιουργούς, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει αλλά και να πληροφορήσει για το οξύ ζήτημα του προσφυγικού από την πλευρά των προσφύγων και την επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή. Ένα δυνατό και επίκαιρο βιβλίο απαραίτητο σε όποιον αναρωτιέται για τα πώς, πού, πότε, τι και γιατί των προσφύγων γύρω μας.
Ο Όουεν Κόλφερ γεννήθηκε στο Γουέξφορντ της νοτιοανατολικής ακτής της Ιρλανδίας το 1965. Αρχικά ενδιαφέρθηκε για τη συγγραφή όταν μαγεύτηκε από τις ιστορίες των Βίκινγκ που έμαθε στο σχολείο.
Μετά τον γάμο του, αυτός και η γυναίκα του πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια δουλεύοντας στη Σαουδική Αραβία, στην Τυνησία και στην Ιταλία. Το πρώτο του βιβλίο, Benny and Omar, βασίζεται στις εμπειρίες του στην Τυνησία. Από τότε έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο Αρτέμης Φάουλ και ο Όουεν άφησε τη διδασκαλία για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη συγγραφή. Ο Όουεν, ο οποίος ζει στην Ιρλανδία με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, λέει: «Θα συνεχίσω να γράφω μέχρι οι άνθρωποι να σταματήσουν να διαβάζουν ή να ξεμείνω από ιδέες. Ευτυχώς, τίποτα από τα δύο δε θα γίνει σύντομα».
Το ουφάκι
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
«Με λένε Μάνο, είμαι οχτώ ετών, κι η μαμά μου είναι μάγισσα...»
Έτσι ξεκινά η ιστορία του Μάνου, που έχει πολλά άγχη –αν θα θυμηθεί το μάθημα όταν η δασκάλα τον σηκώσει στον πίνακα, αν οι γονείς του θα μείνουν αγαπημένοι ή θα χωρίσουν, αν η ομάδα του θα χάσει στον τελικό...– κι όταν πέφτει να κοιμηθεί, δεν τον πιάνει ύπνος, είναι όλο «Ουφ!» και «Ουφ!». Αλλά η μαμά του, επειδή είναι μάγισσα, έρχεται, παίρνει τα ουφάκια απ’ το στήθος του, τα πετάει κάτω, τα πατάει και τα σκοτώνει.
Μέχρι που μια μέρα ένα ουφάκι εμφανίζεται μπροστά του και του εξηγεί ότι δεν είναι κακό – ότι, μάλιστα, είναι ίσως ο καλύτερος φίλος του. Κι ότι πρέπει να το βοηθήσει να γλιτώσει.
Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, για το άγχος που τρώει παππούδες και εγγόνια και για το πώς καμιά φορά αυτό που φοβόμαστε περισσότερο απ’ οτιδήποτε μπορεί να αποδειχτεί ένας αόρατος κολλητός μας φίλος.
O Πέτρος (ή Αύγουστος ή Πετραύγουστος ή Αυγουστόπετρος – κανείς δεν ξέρει πώς να τον φωνάξει) όταν ήταν μικρός, είχε πολλά, πάρα πολλά ουφάκια, αλλά η μαμά του, που ήταν μάγισσα χωρίς μαγικά, του έδειξε πώς να συμβιώνει αρμονικά μαζί τους. Τώρα πια, τα ουφάκια είναι οι καλύτεροί του φίλοι.
Η Πέρσα Ζαχαριά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και ζωγραφική στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως ζωγράφος-εικονογράφος, ενώ παράλληλα διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά. Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία Πολυξένη της Στέλλας Μιχαηλίδου (εκδ. Παπαδόπουλος, 2014), το οποίο βραβεύτηκε για το κείμενο και την εικονογράφηση από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Το όνειρο του Πέτρου της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (εκδ. Πάργα, 2015), Μικρά ξυπνήματα της Εύης Γεροκώστα (εκδ. Παρρησία, 2016) και Το φτεράκι και το μικρό του ξε-πέταγμα στον κόσμο της
Βάσιας Παρασκευοπούλου (Εκδ. Πατάκη, 2017).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου