Κάθε χώρα τα Χριστούγεννα έχει τα δικά της έθιμα. Το The Book Time βρήκε και σας παρουσιάζει τα πιο περίεργα από αυτά.
1. Κράμπους- Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία
Εκτός από τον Άγιο Βασίλη, κυκλοφορεί και ο κακός του αδελφός, ο Κράμπους, που μοιάζει με δαίμονα και κυνηγάει τα "κακά" παιδιά! Ο Κράμπους είναι ένα τέρας που εμφανίζεται για να τιμωρήσει όσους δεν έχουν συμπεριφερθεί σωστά.. Το έθιμο του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην Γερμανική παράδοση και σήμερα, οι νέοι συνηθίζουν να μασκαρεύονται ως Κράμπους και βγαίνουν στους δρόμους της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Βαυαρίας και άλλων Βαλκανικών χωρών και να τρομάζουν τα μικρά παιδιά. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
2. 12 διαφορετικά φαγητά , Βουλγαρία
Την ημέρα των Χριστουγέννων το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει 12 διαφορετικά φαγητά , ένα για κάθε μήνα του χρόνου.
3. Ιστός αράχνης για καλή τύχη, Ουκρανία
Στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρέα με τις μπάλες βάζουν αράχνες και ιστούς. Σύμφωνα με το μύθο μία φτωχή χήρα έμενα με τα παιδιά της σε μία κρύα καλύβα και τα παιδιά είχαν βάλει στο μάτι ένα όμορφο έλατο που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους αλλά δεν είχαν με τίποτα να το διακοσμήσουν. Η μητέρα στεναχωρήθηκε πολύ και κοιμήθηκε κλαμμένη, αλλά οι αράχνες του σπιτιού, το κατάλαβαν και στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. Το πρωί, μόλις ο ήλιος έπεσε πάνω στο δέντρο, φάνηκαν οι χρυσαφένιες και ασημένιες κλωστές από τις αράχνες και η μητέρα δεν ξαναζήτησε ποτέ τίποτα άλλο.
4. Χριστουγεννιάτικος ύπνος στο πάτωμα, Φιλανδία
Αν βρεθείτε στη Φινλανδία , μάλλον θα περάσετε την παραμονή των Χριστουγέννων στο πάτωμα. Αυτό γιατί οι νεκροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν το κρεβάτι σας για τη νύχτα. Η παράδοση ορίζει να ετοιμάσετε ένα γεύμα για τους νεκρούς και να επισκεφθείτε το νεκροταφείο για να ανάψετε ένα κερί. Τα Χριστούγεννα είναι μια στιγμή μνήμης για αυτούς
5. Χριστουγεννιάτικος κορμός, Καταλονία, Ισπανία
Αυτοί οι κορμοί δέντρων έχουν πόδια, κόκκινη μύτη και καπέλο.Μπορεί να μοιάζει αστείο αλλά αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό μύθο της Καταλονίας. Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα μη τυχόν και κρυώσουν και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.
6. Κρύβουν τις σκούπες τους, Νορβηγία
Για εκατοντάδες χρόνια στη Νορβηγία , η γυναίκα του σπιτιού κρύβει όλες τις σκούπες την παραμονή των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την παράδοση, τότε έβγαιναν οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα, έκλεβαν τα σκουπόξυλα των Νορβηγών και πέταγαν μακριά. Για αυτό και οι άνθρωποι, κρύβουν τα σκουπόξυλα και οτιδήποτε σχετικό, ένα βράδυ πριν, ώστε να «προλάβουν» το κακό.
7. Μία μάγισσα τα Χριστούγεννα, Ιταλια
Στις 6 Iανουαρίου έρχεται η γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Iησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά.
Η ιστορία των Ιταλών λέει ότι οι μάγοι που πήγαν να δώσουν τα δώρα στον νεογέννητο Ιησού, πλησίασαν τη μάγισσα Befana, για να τους δείξει το δρόμο. Η μάγισσα το έκανε, αλλά κατέστησε σαφές ότι ήταν πολύ απασχολημένη για να τους συνοδεύσει. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ένοιωσε πολύ άσχημα που θα έχανε τη σημαντικότερη γέννηση των εποχών. Από τότε, ταξιδεύει παντού για να βρει το μωρό Ιησού, αφήνοντας σε κάθε περιοχή στο πέρασμά της σάκους με παιχνίδια για τα καλά παιδιά ή κάρβουνο στις κάλτσες των κακών παιδιών. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες Ιταλοί τηρούν την παράδοση, σύμφωνα με την οποία, η Befana (η οποία δεν απεικονίζεται πάντα ως μάγισσα) επισκέπτεται τα σπίτια, την παραμονή των Θεοφανίων.
8. Αφήστε, επιτέλους, την κατσίκα να ζήσει, Σουηδία
Αυτό είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε μόλις το 1966, όταν μία κατσίκα από άχυρο, ύψους 13 μέτρων τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Gavle, αλλά από τότε έχει κάνει πάταγο -για έναν πολύ περίεργο λόγο.
Γνωστή σήμερα ως Gävlebocken, η πρώτη αχυρένια κατσίκα τυλίχθηκε στις φλόγες τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων και από τότε, κάθε χρόνο κάποιος προσπαθεί να την κάψει. Η πόλη ποτέ δεν έπαψε να φτιάχνει την κατσίκα, αλλά ούτε οι βάνδαλοι έπαψαν ποτέ να προσπαθούν να την κάψουν. Μέχρι το 2016 έχει καεί 37 φορές, ενώ σώθηκε για να "δει" τα Χριστούγεννα, μόλις 12! Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ολόκληρη η πόλη βάζει στοιχήματα για το κατά πόσο η αχυρένια κατασκευή θα καταφέρει να επιβιώσει και μέχρι πότε. Αν απορείτε, η φετινή κατσίκα "απεβίωσε" μόλις στις 27 Νοεμβρίου...
9. Η νύχτα με τα ραπανάκια- Οαχάκα, Μεξικό
Κάθε 23 Δεκεμβρίου, η πόλη Οαχάκα στο Μεξικό, παρουσιάζει μία εντυπωσιακή έκθεση από γλυπτά λαχανικά με τα ραπανάκια να κλέβουν την παράσταση. Στην έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές και το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες.
10. Πατίνια στους δρόμους, Βενεζουέλα
Μία ιδιαίτερα διασκεδαστική παράδοση, που οι κάτοικοι φορούν τα πατίνια τους και κάνουν βόλτες στους δρόμους, οι οποίοι παραμένουν κλειστοί για να μπορέσουν οι οικογένειες να τσουλήσουν άφοβα.
11. ΗΟΗ ΟΗΟ , Καναδάς
Στον Καναδά, τα Χριστούγεννα ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά. Το καναδέζικο ταχυδρομείο λοιπόν,έχει δημιουργήσει ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άι Βασίλη αλλά και οι εργαζόμενοι, απαντούν στα γράμματά τους. Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.
12. Ο Μαύρος Πιτ, Ολλανδία
Πηγαίνουμε τώρα σε ένα έθιμο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ρατσιστικό. Η ιστορία σε αρκετές από τις Κάτω Χώρες, αλλά κυρίως στην Ολλανδία, θέλει τον Άγιο Νικόλα (η δική τους εκδοχή του Άι Βασίλη) να φτάνει από την Ισπανία, την παραμονή της γιορτής του, με τη συνοδεία ενός έγχρωμου υπηρέτη.Ο υπηρέτης, ντυμένος με ρούχα από τη Μαυριτανία έχει μείνει γνωστός ως Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ). Δουλειά του είναι να μοιράσει σε όλη την πόλη γλυκά και ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια να αρπάξει τα άτακτα παιδιά και να τα βάλει στον σάκο του Αγίου Νικολάου, ώστε να τα πάρει μαζί του πίσω στην Ισπανία. Ακόμα και σήμερα η ιστορία αυτή αποτελεί φόβητρο για όσα μικρά παιδιά δεν ακούνε τους γονείς τους. Το έθιμο αυτό, όμως, έχει πια αλλάξει λίγο και έχει υποβαθμιστεί, λόγω της αντίδρασης όλο και περισσότερων, οι οποίοι το θεωρούν ρατσιστικό, επειδή στα πλαίσια της παράδοσης, πολλοί λευκοί βάφονται μαύροι, για να υποδυθούν τον Πιτ, ενώ αρκετές πόλεις στολίζουν τους δρόμους τους με φιγούρες του μαύρου υπηρέτη. Σήμερα, αρκετά σχολεία δεν διδάσκουν την ιστορία, αρκετοί δήμοι αφαιρούν τους σχετικούς στολισμούς, ενώ αλλού, η ιστορία έχει αλλάξει και ο Πιτ δεν είναι υπηρέτης, αλλά καπνοδοχοκαθαριστής, για αυτό και έχει μαύρο πρόσωπο. Ο "σύγχρονος" Πιτ είναι βοηθός του Άγιου Νικόλα ή του Άι Βασίλη και κατεβαίνει μαζί του από την καμινάδα. Παρά τις αντιδράσεις, υπάρχουν ακόμα αρκετοί Ολλανδοί που τον αγαπούν πολύ και συχνά ντύνονται Zwarte Piet, φορώντας περούκες με άφρο μαλλιά και χρωματίζοντας τα πρόσωπά τους.
13. Κάλαντα παρέα με ένα νεκρό άλογο, Ουαλία
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, κάποιος ντύνεται άλογο, χρησιμοποιώντας αληθινό σκελετό αλόγου, και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν με την ελπίδα ότι ο οικοδεσπότης θα τους προσφέρει φαγητό ή ποτό.
14. Κυνήγι του Άγιου Βασίλη, Ελβετία
Για δύο ώρες, οι χωρικοί κυνηγούν τον Άγιο Βασίλη κρατώντας στα χέρια μαστίγια μήκους τριών μέτρων. Στη συνέχεια, 200 άνθρωποι παρελαύνουν φορώντας γιγάντια λαμπερά καπέλα. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 1.000 χωρικοί συμμετέχουν στην εορταστική πορεία στο δρόμο με κουδούνια αγελάδων, κέρατα, και οτιδήποτε άλλο κάνει έναν δυνατό θόρυβο. Όλα αυτά γίνονται για να διώξουν τα κακά πνεύματα φυσικά.
15. Μπανάνες και μάνγκο αντί για δένδρα, Ινδία
Οι Ουκρανοί μπορεί να στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα τους με ψεύτικες αράχνες και ιστούς, όμως οι Ινδοί δεν στολίζουν καν έλατα. Οι Χριστιανοί στην Ινδία είναι το 2,3% του πληθυσμού, ποσοστό που φαίνεται πολύ μικρό, όμως, φτάνει τα 25 εκ. Ανθρώπους. Οι Ινδοί Χριστιανοί γιορτάζουν κανονικά τα Χριστούγεννα, αλλά κάνουν τη διαφορά με τα δένδρα. Δεν το επιδιώκουν, αλλά στη χώρα δεν φυτρώνουν έλατα ή πεύκα για να στολίσουν. Έτσι, συμβιβάζονται με μπανανιές και δένδρο μάνγκο. Αυτό σημαίνει, ότι δεν στολίζουν στα σπίτια τους, αλλά στους δρόμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου