ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Από
Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτη Κριμιζή Στο κατάμεστο Café του Public Συντάγματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι στο Ηλιακό Συστήμα» του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Τον συγγραφέα του βιβλίου πλαισίωσαν σημαντικοί επιστήμονες Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής Διαστημικής
Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Διονύσης Σιμόπουλος,
επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανητάριου. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος και επιμελητής του βιβλίου, Βαγγέλης Πρατικάκης.
Στην εισαγωγή του ο Βαγγέλης Πρατικάκης αφού τόνισε πως για να απολαύσει κάποιος την
ανάγνωση του βιβλίου «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα» δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις φυσικής και αστρονομίας, δήλωσε πως ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο, ο μόνος επιστήμονας στην ιστορία που θα μπορούσε να γράψει αυτό το βιβλίο με το συγκεκριμένο τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο, καθώς είναι ο μοναδικός επιστήμονας που έχει συμμετάσχει στις αποστολές που εξερευνήσαν όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Ο πρώτος ομιλητής της βραδιάς Ιωάννης Δαγκλής, δήλωσε πως το «Ταξίδι στο Ηλιακό
Σύστημα» είναι «ένα βιβλίο γραμμένο από έναν πρωτεργάτη της διαστημικής εξερεύνησης οπότε το διαβάζεις και είναι σαν να σου μιλάει ο Μαγγελάνος για τη Γη του Πυρρός ή ο Μάρκο Πόλο για την Άπω Ανατολή. Έχει δηλαδή τη γοητεία που έχει κάθε διήγηση αυτόπτη μάρτυρα». Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως το βιβλίο είναι πολυδιάστατο επειδή ενημερώνει για την ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, διδάσκει με τρόπο εύληπτο διαστημική και πλανητική φυσική ενώ παράλληλα εμπνέει την αγάπη για τη συνεργασία, την προσπάθεια και την αριστεία.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το βιβλίο πολυεπίπεδο επειδή προχωρά σε βαθύτερα επίπεδα
πληροφορίας προσφέροντας στον αναγνώστη την ικανοποίηση της μέθεξης στις ομορφιές της πλανητικής εξερεύνησης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διονύσης Σιμόπουλος ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη
ανασκόπηση της πορείας του Σταμάτη Κριμιζή, του ανθρώπου που όπως χαρακτήρισε ανήκει σε ένα από τα πιο οργανωμένα και σεμνά άτομα που έχει γνωρίσει ποτέ του. Δίνοντας στην παρουσίαση του τον πολύ εύστοχο τίτλο «Ζωή σαν διαστημική οδύσσεια», ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανητάριου ξεκίνησε από τα παιδικά και μαθητικά χρόνια του Δρ. Κριμιζή στο Βροντάδο της Χίου, αναφέρθηκε στις σπουδές του στις ΗΠΑ, στους κυριότερους σταθμούς της καριέρας του στη NASA και στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και αφού έκανε ειδική μνεία στο ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον σπουδαίο Έλληνα ερευνητή, ολοκλήρωσε λέγοντας πως «Ο Σταμάτης Κριμιζής έπαιξε το παιχνίδι σαν σύγχρονος Οδυσσέας καθώς όλα όσα σκέφτηκε, μπόρεσε να τα κάνει».
Αφού ευχαρίστησε τους προηγούμενους ομιλητές για τα πολύ καλά τους λόγια, ο Δρ. Κριμιζής θέλησε να ευχαριστήσει και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για τη σκληρή προσπάθεια, την ταχύτητα, τον άκρατο επαγγελματισμό και την ομαδική προσπάθεια που κατέβαλλαν για την έκδοση του εν λόγω βιβλίου. O συγγραφέας αποκάλυψε πως η ιδέα για τη δημιουργία του προέκυψε, όταν κατά τη διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιούσε σε διάφορα σχολεία, εντυπωσιάστηκε από τον ενθουσιασμό των παιδιών και από το πόσο εκτιμούσαν μια αυθεντική αφήγηση.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σταμάτης Κριμιζής θέλησε να μοιραστεί κάποιες βασικές αρχές του οι οποίες περιέχονται και στην αφήγηση του βιβλίου όπως την επιδίωξη του ονείρου μέσω της αριστείας, την αγάπη της γνώσης για τη γνώση, τη σημασία του να διαθέτεις ακεραιότητα και ήθος και πως η αξιολόγηση είναι απαραίτητη για την ύπαρξη μιας αξιοκρατικής κοινωνίας.
Μετά την παρουσίαση, ο συγγραφέας υπέγραψε πολλά αντίτυπα του βιβλίου του «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα» και συνομίλησε με το ενθουσιώδες κοινό.
Το βιβλίο «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια» του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Πραγματικός πολίτης του Κόσμου, ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, ο Δρ. Κριμιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA. Επίτιμος πλέον διευθυντής του τμήματος Διαστημικής, ο Δρ. Κριμιζής συνεχίζει να ζει με μια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο μπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπημένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα μαθήματα στην εκτόξευση ρουκετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου